Szürkehályog műtét

A szürkehályog egyik gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A műlencsék rendkívül rugalmas és szövetbarát anyagból készülnek, melyet a szem reakciómentesen elfogad. A mai modern műlencséknek köszönhetően már nem csupán a szürkehályog kialakulása előtti látásélesség visszaállítására van lehetőség, hanem a korábbi fénytörési hiba korrigálására is. Ezzel csökken a bifokális, a távoli és az olvasószemüveg szükségessége.

A műtét során a szemész szakorvos pár milliméteres bemetszésen keresztül, ultrahangos eszköz segítségével eltávolítja az elszürkült szemlencsét, amit ezután műlencsével pótol.

Az eljárás teljesen fájdalommentes, a műtét előtt szemcsepp segítségével érzéstelenítik a szemet, így a műtét alatt a beteg semmit sem érez. A műtét mindössze 15 percet vesz igénybe.

A műtét előtt szemcseppel érzéstelenítik a szemet, így semmilyen fájdalmat nem fog érezni a műtét során.

Altatást vagy bódítás csak egyedi körülmények között alkalmaznak.

A szürkehályog műtét során a szemészorvos egy nagyon kicsi (kisebb, mint 3 mm) vágást ejt a szaruhártyán. Ezen keresztül ultrahang segítségével bontja apró darabokra a lencsét, amit aztán eltávolít.

Ezután kerül beültetésre a műlencse, melyet előzetesen kiválasztottak orvosával. A vágási seb öltések nélkül, magától záródik. A beavatkozás alatt semmilyen eret nem érintenek, nincs vérzés.

A műtét végén egy fedőkötést kap a szemére, melyet 24 órán át tanácsolt rajtahagyni.

1-2 óra megfigyelést követően távozhat a Kórházból, így amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel a beavatkozás során, nincs szükség több napos kórházi tartózkodásra.

Fel az oldal tetejére