Sikertörténetek

"2009. április 26-án ismerkedtem meg a szemtorna alapjaival. Akkor már nagyon rosszul láttam a szemüvegemmel, amely multifokális lencsével +3,75 utcai és + 5,5 olvasó volt.

Pánikba estem, hogy hova fogok jutni, mert éreztem, hogy nagyon romlott a látásom. El is kezdtem a szemtornát május elején. Kb 2 hete gyakoroltam, és akkor elmentem az optikushoz beméretni a szemem. Az eredmény +4,5 utcai, és +6,5 olvasó. Tehát innen indultam.

Nagy kitartással kezdtem a munkát. A szemtorna.hu oldalon lévő összes gyakorlatot bevetettem. Egy idő után szelektáltam és kiválasztottam azokat a gyakorlatokat, amik nekem jók voltak. Közben megismertem sok nagyszerű embert a fórumon, akik erőt adtak és kitartást. Itt ismerkedtem meg egy csodálatos segítővel, aki önzetlenül végig kísért eddigi utamon. Tanácsaival látott el, segített a gyakorlatok kiválasztásában, és lelket öntött belém, ha elkeseredtem. Enikő az, aki fáradhatatlanul, napi szinten segített, segít. Itt is szeretném neki megköszönni.

Gyakorlás túlnyomó részét a klasszikus Bates gyakorlatok tették, teszik ki. Ingázás, tenyerezés, mini betűk olvasása és a tudati inga. Ezek mellett igen hatásosnak érzem a Gottlieb féle táblát, a Leo könyvből kiszedett zsinór és körgyakorlatokat. Egy ideig végeztem a Leo könyvben található kínai masszázst, és az ott leírt prána energia gyakorlatokat.

Az elmúlt 8 hónap alatt rengeteg mindent kipróbáltam. Nem múlt el nap, hogy ne gyakoroltam volna.

Hova jutottam? Elégedett vagyok-e?

Ez egy jó kérdés. A szemüveget véglegesen letenni még nem tudtam. Most küzdök a számítógéppel. Könyvből tudok már olvasni szemüveg nélkül, és élvezem a kézírást is. Ezek a dolgok nem folyamatosan, nem hosszú ideig mennek, de 10-15 oldalt már tudok olvasni rendes megvilágítás mellett. A családom szerint a kancsalságom már egyáltalán nem látszik.

Tehát elégedett vagyok Sőt nagyon elégedett vagyok. Nem volt könnyű az eddig eltelt idő. Sok lemondással, nehézséggel járt. De megérte!

És a happy-end: a héten voltam szemvizsgálaton. Az utolsó két sor kivételével végig olvastam a táblát."

2010. január 7. D. I.

"Már rosszul láttam (9 évig viseltem szemcsit), szúrtak a szemeim a munkában, erősebb szemcsi kellett volna, mert a +2.5 dioptria már kevés volt az olvasáshoz – ráadásul úgy éreztem, mintha vékony vízfal vagy függönyön át néznék. A véletlen úgy hozta, hogy erősebb szemcsi helyett 3 nap végleg letettem ezt a cuccot. A focin elszenvedtem egy fájdalmas nyaksérülést és még 7 hónap múlva is kínozott. Egy 2009 január eleji túrán az ugrott az eszembe, hogy hátrafelé fogok járkálni, akkor talán elmúlik a nyakfájásom. Örömmel tapasztaltam, hogy fokozatosan el is múlt. Ami viszont fejbe vágott, az ilyen túrák után nemnormálisan élesen láttam és ez megmaradt hossszú perceken át. Rögtön az elsőnapi túra után úgy döntöttem, hogy másnap a melóban megpróbálok szemcsi nélkül lenni, de csak 20 percet bírtam. A negyedik nap viszont már egész nap és azóta nem volt rajtam szemcsi. Kutatni kezdtem, hogy mi hatott tulajdonképpen és fokozatosan kisérletezgettem minden elképzelhető dologgal, ami a maga hányadával segíthetné látásom. Elovastam sok cikket, részletesen megismertem a szem működését és felépítését. A kezdet szemüveg nélkül kegyetlen volt, de 2-3 hónap után már elég tűrhető volt a dolog. 3 hónap után 0.75 és 1.25 D-t mértek. Azóta eltelt 2 és fél év (59 múltam) és azóta meg sem fordult a fejemben, hogy szemcsit használjak, nincs semmi problémám nélkülük, persze nem tudom mit hoz a jövő."

2011. augusztus 25. B. L.

"Egy évvel ezelőtt jöttek az oviba a védőnők, felmérték a gyerekeket (hallás, látás, lúdtalp, gerinc stb.) és akkor mérték be a Vince szemét, annyit mondtak, nagy különbség van a két szeme között...így jött ki a bal +5 D, jobb +1 D. Sajnos már megvettük a szemüveget, amikor elköteleztem magam a szemtorna mellett és az okulláré sohasem került fel Vincus szemére! Nagyon melós és nagyon nehéz időszak volt mindannyiunk számára. Úgy 4 hónapot dolgoztunk keményen. Én azért már éreztem és láttam, hogy javult a szeme.

A lényeg: hétfőn újra jöttek az oviba felmérni és az eredmény: +0,5 D!!!!!!!!!! Azt mondták, igazság szerint alig tudták bemérni, szinte semmi gond nincs vele, mindkét szeme amúgy egyforma!!!! Nem is tudod elképzelni, mennyire boldog voltam!"

2011. november 16. T. V. az 5 éves Vince édesanyja

"A zöld hályog a következőképpen alakult:

Szemtréning előtt: 22/22

Szemtréning közben: 16/16

Az utolsó mérésem júniusban: 18/17 volt.

Bevallom, hogy az utóbbi időben kicsit hanyagoltam a gyakorlatokat, de mégsem ment fel az eredeti értékre. Azóta rendszeresen gyakorlok, mert látom az eredményt csak akkor kedvező, ha becsületesen végzem a feladatokat.

2012.július 21. K.I.

"A héten voltam szemorvosnál, a szemnyomás 22-ről (június), lement 19-re az egyik szememen.  Korábban 19/22 most 19/19 volt."

2012. október 21. K.Zs.

"-8 dioptriás szemüvegem volt, emiatt kezdtem el a szemtornát. 2 hónap múlva már mérhető eredménye volt a rendszeres gyakorlásnak, már 1 dioptriával kevesebbet mértek a szemvizsgálaton. Fél év elteltével pedig további 3 dioptriával csökkent a szemüvegem erőssége."

2011. június 28. F. P.

"A látótér-kiesés tekintetében igyekszem megtenni mindent. Ez többféle módszer egyidejű alkalmazását jelenti. Ami Magyarországon ebben a kérdésben rendelkezésre állt, azt nagyrészt már kipróbáltam. Egyébként a szemtorna az egyik leghatásosabb."

Sz. Z.

"Tavasszal azt vettem észre, hogy fényérzékeny lett a szemem. Elkezdtem napoztatni a szemeimet, amikor lehetőség volt rá. Egész nyáron nem hordtam napszemüveget, és teljesen elmúlt a fényérzékenységem. Hozzászokott a szemem a természetes fényhez."

2011. szeptember 1. D. Cs.

Fel az oldal tetejére