A rövidlátás oka és kezelése

A rövidlátás legfőbb oka a merev nézés, a bámulás.

A kiváltó ok sugallja a gyógymódot. Mivel a bámulás vagy megerőltetés miatt jön létre a rövidlátás, így a gyógymód természetesen a lazítás és a relaxáció (tenyerezés, ingázás, emlékezet és képzeletfejlesztő gyakorlatok).

1.Tenyerezés

Legegyszerűbb, ha becsukja a szemeit. Pihentetőbb, ha a tenyerével el is takarja a csukott szemeit úgy, hogy minden fényt kizárjon. Kellemes dolgokra gondolva pihenjen.

2.Ingázás

Álljon a Snellen táblától 3 m-re. Ingázzon a sorokon az egyik oldalról a másikra, miközben a feje és a szeme a testeddel együtt mozog. Hasznos nyitott és csukott szemmel is gyakorolni, miközben lassan, könnyedén és folyamatosan ingázik kisebb távolságokat is egyik oldalról a másikra. Azt is elképzelheti, hogy a Snellen tábla vagy egyes betűi a test, fej és szem mozgásával ellentétes irányban mozognak.

3.Emlékezet és képzelet

Helyezzen el egy Snellen táblát a szobája falán, és tartson egy másik ugyanolyat olyan közel a szemeihez, hogy még a legkisebb betűket is el tudja olvasni. Most lépjen hátra pár centit a fali táblától és olvassa el a legkisebb betűket a kezében lévőből. Aztán csukja be a szemeit és gondoljon a betűre. Nyissa ki a szemeit és nézzen rá ugyanarra a betűre a falon.

Megelőzés

A rövidlátás úgy előzhető meg, ha egész nap helyesen használja a szemeit.

1. Pislogjon rendszeresen, ahogy a jó szem teszi. A bámulás feszültséggel jár, ami mindig csökkenti a látásteljesítményt.

2. Mozgassa folyamatosan a szemeit pontról pontra.

3. Egész nap mozog a feje és vele együtt a szeme. Fontos tudatosítani, hogy az álló tárgyak a feje és a szeme mozgásával ellentétes irányban mozognak. Amikor megy az utcán, figyelje meg, hogy a járda olyan, mintha Ön felé jönne, míg a tárgyak úgy tűnnek, mintha a teste mozgásával ellentétes irányba mozognának.

4. Gyakoroljon a Snellen táblával 5 percet vagy többet naponta.

A mozgást, pislogást és az álló tárgyak mozogva elképzelését egész nap lehet gyakorolni, mindenhol, nem számít, hogy éppen mit csinál.

Ezzel a néhány egyszerű gyakorlattal el lehet kezdeni a gyakorlást. A gyakorlatok hatékonyabbá tételére és a haladó gyakorlatok elsajátítására online tanfolyamon van lehetőség, amelyről érdeklődni a szemtrening@gmail.com címen vagy a 20/598-5278 telefonszámon lehet.

Bates könyvéből, a Tökéletes látás szemüveg nélkül című könyvből és a Jobb látás magazin cikkeiből itt olvashatsz magyar nyelven részleteket:

Tökéletes látás szemüveg nélkül


Jobb látás magazin

Fel az oldal tetejére